Descobreix el riu

Programa d'Educació Ambiental del Consorci Besòs-Tordera

Recursos educatius 25 Juliol 2014

 

Aquí hi trobaràs un recull de conceptes i informació d’interès vinculada a la gestió de l’aigua.

.

DECÀLEG DE BONES PRÀCTIQUES EN LA GESTIÓ DE L’AIGUA “A CASA ENS MULLEM PELS RIUS”

 

A continuació et posem a la teva disposició un decàleg de bones pràctiques ambientals que pots fer des de casa per ajudar a recuperar els nostres rius.

Et recomanem que retallis aquesta làmina titulada  “A casa ens mullem pels rius” , li enganxis un iman i la posis a la nevera per tal que tota la teva família n’estigui al corrent. Entre tots, aneu omplint allò que ja feu bé i fixeu-vos en aquelles coses que encara us queden pendents per a millorar.

Animeu-vos!

.

ÍNDEX BIOLÒGICS

Aplicant diversos índex biològics, pots tenir una bona idea de l’estat ecològic d’un curs fluvial.

A continuació posem a la teva disposició, dos protocols per aplicar dos índex biològics:

.

CONTAMINACIÓ DE L’AIGUA

La contaminació de l’aigua és causada per la presència de grans quantitats de matèries estranyes en els ecosistemes aquàtics.

Els principals agents contaminants de l’aigua són:

 • Aigües residuals domèstiques
 • Aigües residuals agrícoles
 • Aigües residuals d’origen industrial
 • Els purins o fems procedents del bestiar de les granges
 • Els detergents que contenen grans quantitats de fosfats

.

Un dels problemes derivats de la contaminació de l’aigua és l’eutrofització: fenomen causat per una gran concentració de nutrients a l’aigua. Es produeix quan l’aigua rep una gran quantitat de nitrogen i fòsfor, substàncies que les algues fan servir de nutrients, de tal manera que les algues proliferen desmesuradament i l’aigua esdevé tèrvola i verda.

Cal dir que el nitrogen i el fòsfor, en condicions naturals, es troben en concentracions baixes a l’aigua, i són els reguladors principals del creixement de les algues i altres vegetals.

Quan les algues moren, els bacteris que les descomponen consumeixen molt d’oxigen, fet que provoca la mort dels peixos i d’altres organismes aquàtics.

L’ús de determinats detergents, els adobs i els purins constitueixen la causa més important d’eutrofització perquè aporten a l’aigua gran quanitat de fosfats i nitrats.

.

Si vols aprofundir més en el tema, consulta aquest link:

Programa de qualitat ecològica dels rius

.

DEPURADORES

Pots consultar les memòries de totes les Estacions Depurdores d’Aigües Residuals (EDAR)visitant el web del Consorci per la Defensa de la Conca del riu Besòs, l’apartat de sistemes de sanejament.

.

També pots trobar informació interessant referent a les EDARs, visitant el web Besòs Jove, concretament l’espai 2: Espai depuradora. Aquí hi trobaràs la següent informació:

 • Informació genèrica de les depuradores
 • Explicació de com funciona una depuradora, complementada amb un mapa de la conca del Besòs on hi ha ubicades totes les EDARs, tant les que estan gestionades pel Consorci per la defensa de la conca del riu Besòs, com les que estan gestionades per altres administracions. Les que estan gestionades pel consorci, estan marcades en vermell, i si cliques damunt del punt, t’apareix la informació bàsica d’aquesta.

.

BILL

BILL (Índex del Besòs i el Llobregat), és un índex de qualitat biològica basat en els macroinvertebrats que mesura la qualitat dels rius. Els organismes identificats a nivell família, tenen una puntuació major o menor en funció del grau d’exigència de la qualitat de l’aigua.

Els índex biològics són una eina adequada per valorar la qualitat del medi d’una forma fiable, ràpida i econòmica, per això es fan servir espècies o grups biològics indicadors. Els macroinvertebrats aquàtics són utilitzats amb èxit per avaluar la qualitat de l’aigua d’ençà fa molts anys, gràcies a que presenten característiques com ara:

 • Són de fàcil identificació i mostreig
 • Inclouen un nombre suficient d’espècies que engloben un espectre ampli d’hàbitats
 • Presenten una elevada sensibilitat als canvis ambientals
 • Es coneix la seva autoecologia
 • Tenen una àmplia distribució geogràfica
 • Es pot repetir el seu estudi en el temps

.

QUALITAT DEL BOSC DE RIBERA

El QBR fa una valoració ràpida de l’estat de conservació de riberes i atorga una puntuació entre o i 100. Es valoren quatre blocs independents:

 • Grau de cobertura de la ribera
 • Estructura de la vegetació
 • Qualitat de la coberta
 • Naturalitat de la riba


Anuncis
 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s